Diplomás pályakövetés 2019

Az 1-3-5- éve végzett hallgatók 2019. évi online lekérdezésére májusban került sor. Örömteli, hogy végzett hallgatóink válaszadási hajlandósága idén is messze meghaladta az országos átlagot. A kérdőívet a végzett tanítók közel 15, a hitéleti szakosok több mint 20%-a százaléka, összesen 15 lelkész, 21 hitéleti, nem lelkész szakos, valamint 24 tanító töltötte ki. Összesen 60 korábbi hallgatónk osztotta meg velünk az egyetemről, képzésről alkotott véleményét.

A tanító szakosok közül 11 fő állami, 9 fő egyházi fenntartású intézményben dolgozik. Ez a két csoport a meghatározó. A legtöbben azonnal munkába álltak a végzést követően vagy tovább tanultak. Egyetlen olyan válaszadó volt, aki csak 8 hónap után tudott elhelyezkedni. A vallásosságra vonatkozó adatok messze meghaladták a korosztályra jellemző országos átlagot. Egyháza tanításait követően vallásos 10 fő (40%), a maga módján 8 fő (33%) Összesen tehát a válaszadók 77% -a tartja magát vallásosnak. A református vallású válaszadók aránya 50%. 17 fő rendszeresen imádkozik, tízen gyakrabban, mint havonta járnak templomba. Az iskolai gyakorlatban leginkább hasznosítható ismereteket adó kurzus az anyanyelvi tantárgypedagógia volt a válaszadók szerint. Többen voltak azok, akiknek nem volt tudomásuk arról, hogy egyetemünkön öregdiák(alumni) szervezet működik (14 fő), mint ahányan tudtak erről. Tizenkilencen azon a területen dolgoznak, amit az egyetemen tanultak, öt fő vagy váltani akart (3) vagy nem talált számára megfelelő munkát tanítóként (2 fő). Legtöbben álláshirdetésre jelentkezve kaptak munkát, de négy tanítót korábbi gyakorlóhelyén alkalmaztak.

A frissen végzett lelkészek elsősorban a lelki élet és mentális egészség karbantartása, valamint az önismeret területén látná indokoltnak a készségek és kompetenciák képzés során való fejlesztését. A hitéleti, nem lelkész szakos friss diplomások közül senki nem volt munkanélküli a végzése óta. Általánosnak tekinthető az a vélemény, hogy munkájukkal szakmai, tartalmi szempontból sokkal inkább elégedettek, mint annak anyagi megbecsültségével. Az egyetemi alumni szervezet működéséről a válaszadók közel 80%-a tud, közel 30% pedig tagja is az alumni közösségnek.

Hozzászólások letiltva.

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: